Dag van de Privacy | 28 januari

Vandaag is het de Dag van de Privacy. Sinds 2007 is deze dag door de raad van Europa, met steun van de Europese Commissie, in het leven geroepen.

 

Dag van de Privacy
Even terug in de tijd… Op 28 januari 1981 werd het Dataprotectieverdrag ondertekend. Sindsdien is het een internationaal evenement. Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten met betrekking tot het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Bedrijven en organisaties worden op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Sinds 2009 staan ook de VS en Canada stil bij deze dag. Bij hen is deze dag bekend als Data Protection Day.

 

Zorgen over gebruik van gegevens
Uit onderzoek, dat door Autoriteit Persoonsgegevens is uitgevoerd in 2019, is gebleken dat 94% van de ondervraagde zich zorgen maakte over de bescherming van persoonlijke gegevens. En 1 op de 3 mensen maakt zich veel of zelfs zeer veel zorgen hierover. De zorgen gaan vaak over misbruik van hun identiteitsgegevens, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon.

Voorzitter Aleid Wolfsen van de AP zei: “Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens. Die gegevens bevatten vaak veel gevoelige informatie zoals je gezondheid of je financiële staat. Daarom is het ook extra belangrijk dat je alles goed beschermt hebt en niet zo maar documenten gaat opsturen want ze zijn zo bij de verkeerde mensen. Dit soort dingen gaat sneller dan je zelf denkt.”

 

Melden van een datalek
Sinds mei 2018 geldt de AVG en zijn organisaties verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Wanneer dit misgaat en er gegevens (per ongeluk) gedeeld worden met onbevoegden, dan moet de organisatie die de gegevens heeft gelekt, in sommige gevallen, binnen 72 uur na het ontdekken van het lek, een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Maar wanneer is er sprake van een datalek?

Er is sprake van een datalek wanneer onbevoegden toegang hebben tot of vernietiging, wijziging, of vrijkomen van persoonsgegevens, zonder dat dit de bedoeling is van de organisatie. Je kunt dan denken aan een USB-stick dat kwijt is geraakt, de diefstal van een laptop of een mail dat verstuurd is naar de verkeerde ontvanger.

Afhankelijk van het risico op schade, moet de organisatie zelf inschatten of er een melding bij de AP moet worden gemaakt. Als er sprake is van een ernstig datalek, dan moet er altijd melding worden gemaakt. Ook is het in sommige gevallen nodig om dit te melden bij de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt (de betrokkene).

De AP heeft een handige voorbeeldlijst samengesteld met situaties waarbij er wel of geen datalekmelding gemaakt moet worden. 

 

Reputatieschade
Het maken van een datalek melding is voor organisaties niet altijd even makkelijk, omdat dit ook invloed kan hebben op het bedrijf. Indien het in het nieuws komt dat jouw bedrijf een datalek heeft gehad, dan kan dit tot reputatieschade leiden en is er een kans dat klanten besluiten om geen gebruik (meer) te maken van jouw product of diensten.

 

Hello’s Online en Privacy
Bij Hello’s nemen wij het - op een veilige en verantwoordelijke manier - verwerken van persoonsgegevens serieus. Wij zijn dan ook enorm trots op het feit dat wij als enige aanbieder van een registratiesysteem in Nederland het Extended Privacy Verified Certificaat hebben!

 

Heb jij vragen rondom dit onderwerp of wil je eens sparren? Mail ons dan op privacy@hellos.nl

 

 

lees hier alle ervaringen Bekijk de ervaringen van onze opdrachtgevers
 • In één opslag de belangrijkste informatie zien die ik nodig heb!
  Friso
  Manager Welzijn
 • Hello's stimuleert het contact tussen mensen, medewerkers en buurtbewoners.
  Wouter
  Directeur & bestuurder
 • Het is prettig dat Hello's ons werkveld kent, dat schakelt makkelijk
  Else
  Directeur
 • Verslaafd aan Hello's Online, matchen gaat met zoveel gemak
  Nicolet
  Sociaal werker
 • Nooit gedacht dat het inrichten en bijhouden van een vacaturebank zo vanzelf zou gaan
  Hannie
  Vrijwilligersmakelaar
 • Hello’s is een laagdrempelige organisatie, doe maar gewoon, dat is het motto!
  Sintineke
  Management assistent
 • Een registratiesysteem zoals het bedoeld is: ondersteunend aan de werkzaamheden
  Leroy
  Teammanager
 • Wie had ooit gedacht dat ik registeren leuk zou vinden!
  Gerda
  Mantelzorgconsulent
 • Na lang zoeken een oplossing gevonden met deze vacaturebank voor maatschappelijke stages!
  Marieke
  MAS coördinator
 • Drie systemen in één; dat is toch ideaal
  Paula
  Vrijwilligercoördinator bibliotheek
 • Matchen was nog nooit zo leuk en makkelijk!
  Karin
  Sociaal werker

Contactformulier

Heb je een vraag, ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je direct een afspraak inplannen? Laat dan hieronder een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je direct meer informatie?

Neem dan contact met Helene op via 023-2052 452 of e-mail naar

hello@hellos.nl

Contact

Hello’s Online is een online flexibel, eigentijds registratiesysteem dat te gebruiken is voor individuele registraties, collectieve activiteiten, vrijwilligerswerk en managementinformatie. 

hello@hellos.nl 023 2052 452

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Hello's en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 

Download hier de Whitepaper