Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.
Wat is welzijn op recept
Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach die samen met de mensen kijkt welke stappen ze samen kunnen zetten. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk en eenzaamheid. Via Welzijn op Recept worden de mensen verwezen naar de welzijnscoach/sociaal werker.
Welzijn op Recept is in hoge mate een vorm van integrale zorg. Integrale zorg is een andere manier van organiseren waarbij de patiënt/inwoner en zijn hele leven centraal staat en waarbij verschillende programma’s en interventies met elkaar verbonden worden. Voor Welzijn op Recept betekent dit dat zorg, welzijn en de sociale basis nauw met elkaar samenwerken om samen de juiste zorg en ondersteuning te kunnen leveren.
Welzijn op recept in de praktijk
Neem bijvoorbeeld het verhaal van Louisa, een 50-jarig vrouw die geregeld bij haar huisarts komt omdat ze slecht slaapt en nek- en schouderklachten heeft. Verder voelt ze zich al tijden somber en lusteloos. De huisarts heeft haar eerder al doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor haar nek- en schouderklachten, maar de klachten verbeteren niet echt. De huisarts bespreekt met haar de frequente bezoeken aan de praktijk en stelt voor eens met de welzijnscoach te gaan praten. De welzijnscoach bezoekt haar thuis en heeft een uitgebreid gesprek met haar. Uit het gesprek komt dat Louisa wel veel sociale contacten heeft, maar geen diepgaande contacten en weinig zingeving ervaart. Na een paar gesprekken geeft Louisa zich op als gastvrouw in een verpleeghuis en wordt ze maatje van iemand die veel aan huis gebonden is. De huisarts merkt dat de bezoeken van Louisa aan hem afnemen.
Succesfactoren
- Door activiteiten aan te bieden die zowel de fysieke als mentale gezondheid bevorderen, draagt het programma bij aan een holistische benadering van gezondheid en het verhogen van het welbevinden van mensen.
- Maatwerk zorgt ervoor dat de activiteiten beter aansluiten bij de individuele behoeften, waardoor de kans op succes wordt vergroot.
- Samenwerking tussen gezondheidszorg, de welzijnsorganisatie en de gemeenschap, wat de banden versterkt.
- Door regelmatig contact te houden kunnen zorgverleners de voortgang volgen, eventuele problemen identificeren en aanpassingen aanbrengen in het welzijnsprogramma waar nodig.
Welzijn op recept en de verhouding met andere programma’s
Welzijn op recept is een belangrijk onderdeel geworden van de eerstelijns gezondheidszorg, vooral in relatie tot andere programma’s en activiteiten. Het verschil zit hem vaak in de focus en benadering van gezondheid en welzijn.
Terwijl traditionele medische behandelingen zich richten op het behandelen van specifieke symptomen of aandoeningen met medicijnen of therapieën, richt welzijn op recept zich op vroegsignalering en het verhogen van het welzijn van een individu door hen weer te verbinden met andere mensen door sociale activiteiten, sport en kunst.
Welzijn op recept past binnen de huidige zorgakkoorden door te streven naar betere gezondheidsresultaten tegen lagere kosten en door de nadruk te leggen op samenwerking tussen verschillende zorg-, welzijnsorganisaties en de sociale basis.
Welzijn op Recept en Hello’s
Om de effecten van Welzijn op Recept goed in kaart te kunnen brengen helpt Hello's met het makkelijker, beter en leuker te registreren.
De indicatoren om het succes van Welzijn op recept in de gaten te houden zijn direct beschikbaar en mooi gevisualiseerd. Daarmee is het van belang om te zien in hoeverre Welzijn op Recept zich verhoudt andere programma’s en activiteiten.
Door een koppeling met zorgmail of Zorgdomein te verzorgen is ook de communicatie tussen de huisarts en de welzijnsorganisatie geborgd. Zo weet de huisarts direct de status van een cliënt die hij /zij heeft doorgestuurd.
Bron: www.welzijnoprecept.nl en met dank aan Miram Heijnders van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op recept.