Hello's nieuws en actualiteiten

Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.

De gala-aanpak

In het sociaal domein is de gala-aanpak steeds populairder aan het worden. Dit is een benadering die zich richt op het versterken van sociale cohesie en de betrokkenheid van de gemeenschap. In deze blog leggen we uit wat de gala-aanpak inhoudt en wat Hello’s hierbij kan betekenen.

 

Wat is de gala-aanpak?

De gala-aanpak, ook wel bekend als de Gemeenschapsgerichte Aanpak voor Lokale Aanpak, is een methode die zich richt op het betrekken van burgers, organisaties en andere stakeholders in een wijk of gemeenschap bij het verbeteren van welzijn en leefbaarheid. Het uitgangspunt van deze aanpak is dat lokale gemeenschappen zelf het beste weten wat zij nodig hebben om hun leefomgeving te verbeteren. De aanpak stimuleert samenwerking tussen verschillende partijen en legt de nadruk op het versterken van netwerken en relaties.

 

Oorsprong

De oorsprong van de gala-aanpak kan worden herleid tot de jaren negentig, toen er een toenemende erkenning was van de waarde van het betrekken van lokale gemeenschappen bij de aanpak van problemen in hun leefomgeving. n deze periode begonnen beleidsmakers, onderzoekers en professionals in het sociaal domein te begrijpen dat traditionele, top-down benaderingen niet altijd doeltreffend waren bij het aanpakken van complexe sociale vraagstukken. In plaats daarvan werd steeds meer nadruk gelegd op een bottom-up aanpak, waarbij lokale gemeenschappen een actieve rol spelen in het definiëren van hun eigen behoeften en het ontwikkelen van oplossingen. De populariteit van de gala-aanpak groeide in de loop van de jaren, mede dankzij positieve resultaten in gemeenschappen die deze aanpak omarmden. Gemeenschappen die gebruikmaken van de gala-aanpak ervaren vaak verbeteringen op het gebied van welzijn, leefbaarheid en sociale cohesie. Hierdoor heeft de aanpak zich geleidelijk gevestigd als een effectieve en gewaardeerde benadering in het sociaal domein in Nederland.

 

Doel van gala-aanpak

Het hoofddoel van het GALA is om ‘een gezonde generatie in 2040’ te hebben bereikt. Maar deze doelstelling is niet concreet genoeg om mee te werken. Daarom zijn er zeven subdoelen geformuleerd:

 

1. Terugdringen van gezondheidsachterstanden

2. Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

3. Het versterken van (de verbinding met) de sociale basis

4. Een gezonde leeftstijl

5. Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid

6. Vitaal ouder worden

7. Domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie-infrastructuur

 

De gala-aanpak in de praktijk

Een voorbeeld van de gala-aanpak is een project in een wijk waar veel ouderen wonen. Het project richt zich op het bevorderen van de sociale interactie tussen ouderen en jongeren in de buurt. Via gezamenlijke activiteiten, zoals sportevenementen, buurtmaaltijden en culturele voorstellingen, leren beide groepen elkaar beter kennen. Dit leidt tot wederzijds respect en begrip en zorgt voor een verbeterde sociale cohesie in de wijk.

 

Voordelen van de gala-aanpak

  • Versterkte sociale cohesie: door mensen samen te brengen, bevordert de aanpak het gemeenschapsgevoel en de solidariteit tussen verschillende groepen in de wijk.
  • Verbeterde samenwerking: lokale stakeholders werken nauwer samen en delen kennis en middelen, wat leidt tot betere oplossingen voor lokale problemen.
  • Maatwerkoplossingen: omdat de aanpak lokaal wordt toegepast, kunnen de behoeften en wensen van de gemeenschap beter worden geïdentificeerd een aangesproken.
  • Betere participatie: burgers voelen zich meer betrokken bij hun gemeenschap en zijn meer bereid om actief deel te nemen aan initiatieven.

 

De gala-aanpak en Hello’s

Hello’s Online helpt om inzichten te verzamelen over de voortgang van projecten, de impact op de gemeenschap en de betrokkenheid van verschillende partijen. Door gegevens over resultaten en processen bij te houden, kunnen betrokkenen evalueren wat goed werkt en waar verbeteringen nodig zijn. Dit draagt bij aan een transparante en verantwoorde aanpak. Hello's leent zich bij uitstek om goed op de doelen te rapporteren en de effecten van de aanpak helder te krijgen.

Daarnaast vergemakkelijkt een goed systeem de communicatie tussen betrokkenen, waardoor er sneller en effectiever ingespeeld kan worden op de behoeften van de gemeenschap. Ook verantwoording afleggen kan gemakkelijk door overzichtelijke dashboards en rapportages.

Hello’s Connect kan ook ingezet worden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Kortom, de gala-aanpak is een krachtige benadering die lokale gemeenschappen helpt om sterker en hechter te worden. Een goed registratie- en rapportagesysteem kan daarbij ondersteunen door inzicht en overzicht te bieden en zo de impact van het werk te maximaliseren.

Vraag hier onze brochure aan