Hello's nieuws en actualiteiten

Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.

Wordt 2026 een ravijnjaar?

Het jaar 2026 wordt vaak genoemd als een mogelijk ravijnjaar voor het aanvragen van subsidies. Er zijn verschillende redenen waarom dit jaar als uitdagend wordt beschouwd. In deze blog bespreken we de oorzaken en wat dit kan betekenen voor organisaties en professionals die afhankelijk zijn van subsidies.

Doordat 2026 al enige tijd het ravijnjaar genoemd wordt, heeft dit invloed op de lopende begroting van gemeenten en provincies en is besloten om deze impact ook al enigszins te dempen in 2024 en 2025. In 2025 wordt het Gemeentefonds met eenmalig 675 miljoen euro lager vastgesteld. Dit betekent een toenemende druk op de financiering van het sociaal werk.

Oorzaken van een ravijnjaar in 2026

1. Bezuinigingen: De reden voor een ravijnjaar is dat de overheid bezuinigingen doorvoert in het budget voor subsidies.

2. Concurrentie: Naarmate steeds meer organisaties zich bewust worden van de beschikbare subsidies, neemt de concurrentie toe. Dit kan leiden tot een overaanvraag van subsidies, waardoor het moeilijker wordt om succesvol financiering te verkrijgen.

3. Veranderende beleidsdoelstellingen: Overheden kunnen hun beleidsprioriteiten verschuiven, wat van invloed is op de toewijzing van subsidies. Organisaties die niet aan de nieuwe criteria voldoen, kunnen het moeilijker krijgen om financiering te verkrijgen.

4. Complexere aanvraagprocessen: Naarmate de vraag naar subsidies toeneemt, kunnen subsidiegevers strengere eisen stellen aan het aanvraagproces. Dit kan het aanvragen van subsidies ingewikkelder en tijdrovender maken, waardoor het voor sommige organisaties moeilijker wordt om aan de eisen te voldoen.

Gevolgen

1. Minder beschikbare middelen: Een ravijnjaar voor subsidies betekent dat er minder middelen beschikbaar zijn. Dit kan leiden tot bezuinigingen, het terugschroeven van programma's en zelfs sluitingen van organisaties.

2. Strategische aanpassing: Organisaties moeten hun strategie aanpassen om zich voor te bereiden op mogelijke bezuinigingen. Dit kan betekenen dat ze alternatieve financieringsbronnen moeten vinden of hun aanbod moeten herzien om aan de veranderende eisen van subsidiegevers te voldoen.

3. Efficiënter werken: Met minder beschikbare middelen moeten organisaties efficiënter werken en hun middelen beter beheren. Dit kan onder andere betekenen dat ze moeten investeren in technologie en systemen om hun processen te stroomlijnen.

4. Ondersteuning bij aanvraagprocessen: Organisaties moeten zich beter voorbereiden op het aanvraagproces door zich te verdiepen in de vereisten en verwachtingen van subsidiegevers. Dit kan betekenen dat ze externe hulp moeten inschakelen of hun interne kennis en vaardigheden moeten versterken.

Conclusie

Hoewel het jaar 2026 als een mogelijk ravijnjaar wordt beschouwd voor het aanvragen van subsidies, hoeven organisaties niet bij de pakken neer te zitten. Door proactief te plannen, zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en efficiënt te werken, kunnen organisaties zich voorbereiden op de uitdagingen die 2026 mogelijk met zich meebrengt.

Het is belangrijk dat organisaties hun strategie tijdig herzien en zich richten op diversificatie van financieringsbronnen. Door flexibel te zijn en de nadruk te leggen op kwaliteit en impact, kunnen organisaties ook in uitdagende tijden blijven bloeien en bijdragen aan een betere samenleving.

Wat Hello’s hierin kan betekenen

Met de rapportage en monitoringstool van Hello's kunt u precies laten zien wat er met de financiële middelen wordt gedaan en welke impact dit heeft gehad. Door het uitvoeren van gedetailleerde vragenlijsten en metingen, brengen we de resultaten helder in kaart. Zo kunt u transparant communiceren over de effectiviteit van uw investeringen. Bovendien biedt Hello's een financieel aantrekkelijk aanbod, zodat u niet alleen uw doelen kunt bereiken, maar dit ook nog eens op een kostenefficiënte manier kunt doen. Kies voor Hello's en maak uw impact zichtbaar!

 

Vraag hier onze brochure aan