Videobellen en e-mailen in het sociaal domein: zo doe je het veilig


Bij Hello’s zorgen we ervoor dat we continu aan de privacy richtlijnen blijven voldoen. Hello’s is Privacy Verified, dat wil zeggen dat wij  AVG proof zijn en dat we regelmatig op de AVG richtlijnen worden getoetst. Voor ons is het een doorlopend proces dat nooit stopt. We houden de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid altijd goed in de gaten. Naast ons eigen registratiesysteem en matchingsplatform zijn er natuurlijk meer tools die we gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan videobellen of e-mailmarketing software. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar ook daar kunnen veiligheidsrisico’s aan kleven.  

Videobellen: Zoom or not to Zoom?

Zo kwam afgelopen maart de populaire videobel app Zoom in het nieuws, vanwege privacy- en veiligheidsproblemen. Gebruikersdata bleek niet versleuteld te zijn opgeslagen. Ook werden persoonsgegevens zonder toestemming doorgestuurd naar andere partijen zoals Facebook. Hierdoor twijfelden veel wereldwijde gebruikers of ze Zoom nog wel langer konden gebruiken. Was overstappen naar een andere videobel tool niet beter?  

Privacy Shield is ongeldig

Inmiddels zegt Zoom de datalekken gedicht te hebben. Maar nu doet zich een ander probleem voor. Op 16 juli 2020 werd bekend dat het Europees Hof het Privacy Shield ongeldig heeft verklaard omdat het in strijd is met de GDPR/AVG richtlijnen. Privacy Shield is een overeenkomst tussen het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen bedrijven in de EU en de VS.

Nu dit Privacy Shield ongeldig is verklaard mogen persoonsgegevens en gebruikersdata van Europeanen niet langer worden opgeslagen op Amerikaanse servers. Dit heeft gevolgen voor alle organisaties die gebruik maken van online (marketing)tools, clouddiensten en internet service providers die gevestigd zijn in de VS. 

Mailchimp: AVG Proof of niet?

Net zoals Zoom heeft ook Mailchimp veel Europese gebruikers. Veel van hen gebruiken deze tool voor hun e-mailmarketing en om hun klanten op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes, ontwikkelingen en updates. Wij ook. 

De uitspraak van het Europees Hof heeft gevolgen voor de gebruikers van Mailchimp. Kun je het programma nog wel (veilig) gebruiken? Bij Hello’s vinden we dat de veiligheid van (gebruikers)gegevens nooit in het geding mag zijn. Daarom zijn we overgestapt naar een Nederlandse partij. Wij vinden het belangrijk dat jouw gegevens veilig zijn bij ons. Dus ook de e-mailservice binnen de diensten van Hello’s voldoet aan de AVG regelgeving. 


Wil jij net als wij ook het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het volgende doen. 

Stap 1: Loop alle programma’s die je gebruikt na

Kijk intern kritisch naar de programma’s waarmee gewerkt wordt. Achterhaal waar de achterliggende bedrijven gevestigd zijn en waar de (gebruikers)gegevens worden opgeslagen. 

Stap 2: Ga op zoek naar Europese alternatieven

Zijn het Amerikaanse tools of apps?  Neem het zekere voor het onzekere en ga op zoek naar Europese alternatieven.  Zo weet je zeker dat de data en (gebruikers)gegevens binnen Europa worden opgeslagen. 

Stap 3: Werk Privacy Verified 

Om veilig te kunnen werken is het goed om te weten waar je op moet letten én hoe je dat doet. Op die manier kunnen de systemen zodanig worden ingericht dat er veilig mee kan worden gewerkt. Vervolgens worden die systemen periodiek getoetst door onafhankelijke experts. Zij testen of ze ongeautoriseerde toegang kunnen krijgen tot deze systemen. Lukt dit niet? Dan ben je geslaagd voor de test. Tot de volgende test zich aandient…

Aangezien wij zelf Privacy Verified zijn, weten we waar we allemaal op moeten letten om veilig met data en (gebruikers)gegevens te werken. We vinden het belangrijk dat ook onze klanten in een veilige keten werken. Daarom biedt Privacy Verified elke klant van Hello’s een passend aanbod. 

Wil je meer over dit aanbod weten?  Of wil je jouw AVG vragen stellen in het vragenuurtje met onze FD Laura? Neem dan contact met ons op! 

lees hier alle ervaringen Bekijk de ervaringen van onze opdrachtgevers
 • Na lang zoeken een oplossing gevonden met deze vacaturebank voor maatschappelijke stages!
  Marieke
  MAS coördinator
 • Hello’s is een laagdrempelige organisatie, doe maar gewoon, dat is het motto!
  Sintineke
  Management assistent
 • Matchen was nog nooit zo leuk en makkelijk!
  Karin
  Sociaal werker
 • Een registratiesysteem zoals het bedoeld is: ondersteunend aan de werkzaamheden
  Leroy
  Teammanager
 • Drie systemen in één; dat is toch ideaal
  Paula
  Vrijwilligercoördinator bibliotheek
 • Wie had ooit gedacht dat ik registeren leuk zou vinden!
  Gerda
  Mantelzorgconsulent
 • Het is prettig dat Hello's ons werkveld kent, dat schakelt makkelijk
  Else
  Directeur
 • Hello's stimuleert het contact tussen mensen, medewerkers en buurtbewoners.
  Wouter
  Directeur & bestuurder
 • In één opslag de belangrijkste informatie zien die ik nodig heb!
  Friso
  Manager Welzijn
 • Nooit gedacht dat het inrichten en bijhouden van een vacaturebank zo vanzelf zou gaan
  Hannie
  Vrijwilligersmakelaar
 • Verslaafd aan Hello's Online, matchen gaat met zoveel gemak
  Nicolet
  Sociaal werker

Contactformulier

Heb je een vraag, ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je direct een afspraak inplannen? Laat dan hieronder een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je direct meer informatie?

Neem dan contact met Helene op via 023-2052 452 of e-mail naar

hello@hellos.nl

Contact

Hello’s Online is een online flexibel, eigentijds registratiesysteem dat te gebruiken is voor individuele registraties, collectieve activiteiten, vrijwilligerswerk en managementinformatie. 

hello@hellos.nl 023 2052 452

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Hello's en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 

Download hier de Whitepaper