Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.
Hoe is jouw samenwerking met Hello’s ontstaan?
Ik kende Monica en Michel al heel lang vanuit het sociaal domein. Als eigenaar/directeur van de WWZ-academie ben ik vervolgens bij Hello’s terecht gekomen. Bij de training Registratie Essentials leren we onze cursisten om te gaan met een gemeentelijk registratiesysteem. In Hello’s hebben we hier een fictieve omgeving voor gemaakt om in te oefenen. De cursisten hebben vanuit hun opleiding vaak al verslagen en beschikkingen gemaakt en deze voeren ze vervolgens in. Cursisten vinden het heel fijn om een echte knoppencursus te volgen, dit is toch anders dan een training met screenshots zoals andere opleiders doen. Op deze manier leren ze echt met een registratiesysteem werken.
Recent kwam je met een nieuw voorstel bij Hello’s, kan je daarover vertellen?
Naast de WWZ-academie werk ik als adviseur voor mijn BV BRAV Holding. Vanuit die rol heb ik de opleiding voor de Effectencalculator gevolgd en een aantal casussen uitgevoerd bij verschillende gemeenten. Voorheen was hier een applicatie voor, maar deze is helaas gesloten. Ik heb daarop Hello’s benaderd om te bekijken of het mogelijk is om een nieuwe applicatie in Hello’s te bouwen. En dan vind ik het weer heel erg leuk om advieswerk te doen voor de Effectencalculator!
De Effectencalculator is destijds ontwikkeld in het kader van de Wmo-werkplaats. Deze werd ontwikkeld door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en gevalideerd door het Verwey-Jonker Instituut.
De Effectencalculator is een meetinstrument om de kosten en baten in beeld te brengen van interventies in het sociaal domein. Daarmee kun je meten of een interventie goedkoper of duurder is dan wanneer een interventie niet heeft plaatsgevonden. Dit noem je in de Effectencalculator een referentiesituatie. Wat we in de praktijk doen is een groepsgesprek rondom een casus voeren, het liefst met de casushouder erbij. We bespreken dan de situatie vanaf aanmelding tot heden en brengen daarbij alle kosten in kaart. Denk aan de uren van maatschappelijk werk, politie, schuldhulpverlener, Wmo consulent, rechter etc. Daarnaast worden de kosten van de referentiesituatie gezet.
Gemeenten, zorg- of welzijnsorganisaties kunnen de Effectencalculator inzetten. Bijvoorbeeld als jaarlijkse meting om de subsidie te verantwoorden of als steekproef om de verhalen naar boven te halen met de bijbehorende kosten en baten.
Het instrument geeft inzicht in het proces, hoeveel uren het heeft gekost van verschillende partijen, kosten per ingezette discipline, totale kosten van de interventie en kosten t.o.v. referentiesituatie. Je gaat ook kijken naar de outcome én of deze beter is.
De Effectencalculator geeft de gemeente of organisatie inzicht in wat ze hebben gedaan en welk effect dit heeft gehad. Bijkomend voordeel is dat alle betrokkenen bij een casus – die elkaar vaak niet blijken te kennen - met elkaar in contact komen, wat een positief effect heeft op casussen in de toekomst. Dit bevordert namelijk de integrale samenwerking en dit heef effect op de lange termijn.
Nu heb ik bij Hello’s de vraag neergelegd of ze een applicatie kunnen bouwen waarin er weer geregistreerd en berekend kan worden aan de hand van de Effectencalculator om zo het traject visueel te maken en er ook een infographic uit het systeem gehaald kan worden. En daar wordt op dit moment aan gewerkt!