Hello's nieuws en actualiteiten

Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.

Van kostenpost naar opbrengstgenerator!

Door: Michel Veenstra

Op het artikel over het gevaar van bezuinigen van gemeenten zijn veel reacties gekomen. Duidelijk is dat het onderwerp leeft. (Veel) snijden in Welzijn lijkt onvermijdelijk maar gemeenten snijden met deze korte termijn strategie wel in haar eigen vingers en in die van de maatschappij. Ook zou het niet getuigen van veel kennis en durf. 

Van kostenpost naar opbrengstgenerator! 

Met het risico dat gemeenten een korte termijn visie gaan uitvoeren en gaan bezuinigen op Welzijn, wil ik een betoog voeren om juist meer te investeren in Welzijn. Welzijnsorganisaties spelen een cruciale rol in het verbeteren van de levenskwaliteit van individuen en gemeenschappen, en er is een groeiend bewijs dat de voordelen van hun werk de kosten ruim overtreffen. Hier zijn enkele redenen waarom welzijnsorganisaties meer opleveren dan ze kosten: 

Op welke manier vormt Welzijn dan een toegevoegde waarde? Hier volgen wat voorbeelden: 

  1. Preventieve Zorg

Welzijnsorganisaties richten zich vaak op preventieve zorg en vroege interventie, wat helpt om ernstige problemen te voorkomen. Dit kan gezondheidsproblemen, sociale problemen en economische ontberingen omvatten. 

* Gezondheid: Door preventieve gezondheidsprogramma's kunnen welzijnsorganisaties ziekten voorkomen, wat leidt tot lagere medische kosten op de lange termijn. 

* Mentale Gezondheid: Vroege interventie bij mentale gezondheidsproblemen kan voorkomen dat deze problemen escaleren, wat dure behandelingen en verlies van productiviteit kan verminderen. 

  

  1. Ondersteuning van Kwetsbare Groepen

Welzijnsorganisaties bieden cruciale ondersteuning aan kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen, mensen met een handicap, en sociaal-economisch achtergestelde gemeenschappen. 

* Sociale Inclusie: Door inclusieve programma's verbeteren ze de levenskwaliteit van deze groepen, wat bijdraagt aan een meer rechtvaardige samenleving. 

* Economische Zelfredzaamheid: Door opleidingsprogramma's en werkgelegenheidsinitiatieven helpen ze mensen om economisch zelfredzaam te worden, wat de afhankelijkheid van overheidssteun vermindert. 

  

  1. Versterking van Gemeenschappen

Welzijnsorganisaties dragen bij aan de versterking van gemeenschappen door gemeenschapsprojecten, educatieve programma's en sociale cohesie te bevorderen. 

* Gemeenschapsgevoel: Sterkere gemeenschappen leiden tot minder criminaliteit, meer samenwerking en een betere levenskwaliteit voor alle inwoners. Cijfers wijzen uit dat als wijkwerkers, opbouwwerkers, jongerenwerkers op scholen en in de wijken hun bijdrage leveren, dit tot een significante vermindering van meldingen bij de politie leiden (eigen constatering) 

* Educatie en Opleiding: Educatieve programma's verbeteren de vaardigheden en kennis van gemeenschapsleden, wat de algehele economische vooruitgang bevordert. 

  

  1. Economische Impact

De activiteiten van welzijnsorganisaties hebben directe en indirecte economische voordelen. 

* Werkgelegenheid: Ze creëren banen, zowel direct binnen de organisaties als indirect door de vraag naar goederen en diensten. Vrijwilligers die doorstromen naar een betaalde baan. 

* Kostenbesparingen: Door de vermindering van sociale problemen zoals dakloosheid, criminaliteit en werkloosheid, besparen welzijnsorganisaties kosten voor de samenleving. Minder inzet van politie, minder inzet van handhaving, minder formele zorg. Welzijn heeft zoveel impact op alle beleidsterreinen van een gemeente. 

  

  1. Onderzoek en Bewijs

Er is duidelijk bewijs uit onderzoeken dat welzijnsorganisaties een positieve kosten-batenverhouding hebben. 

* Return on Investment (ROI): Studies tonen aan dat elke euro geïnvesteerd in welzijnsprogramma's een veelvoud aan economische voordelen oplevert door verminderde zorgkosten, verhoogde productiviteit en verbeterde sociale cohesie. De gemeente Den Haag* schat de vervangingswaarde van al het vrijwilligerswerk in de gemeente tussen de 90 en 270 miljoen euro per jaar. Een voorzichtige schatting voor de stad Rotterdam gaat uit van ruim 300 miljoen euro per jaar. Als we deze en soortgelijke onderzoeken extrapoleren, uitgaande van 5 miljoen vrijwilligers die gemiddeld 2 uur per week vrijwilligerswerk verrichten tegen een tarief van 11 euro per uur, dan levert dat het astronomische bedrag van bijna 6 miljard euro per jaar op. Geen keihard te onderbouwen gegeven, maar wel een indicatie van de substantiële jaarlijkse bijdrage aan onze samenleving. Sociaal werk, welzijn levert duidelijk meer op dan het kost. Dit wijzen diverse onderzoeken uit. Zo constateerde de Erasmus Universiteit dat voor elke euro welzijn 1,60 Euro oplevert. Welzijn is in staat mensen in kwetsbare situaties te bereiken en aan zich te binden. Zo wordt voorkomen dat mensen problemen ontwikkelen of dat hun bestaande problemen verergeren (Cigarbox, 2023). Sociaal werk draagt bij aan een betere kwaliteit van leven, het voorkomen van zorg en kan daarmee de personeelstekorten in de zorg dempen. Dat concludeert onderzoeksbureau SEOR in opdracht van Sociaal Werk werkt! Uit de meta-analyse van businesscases van sociaal werk blijkt dat sociaal werk op maatschappelijk, economisch en financieel vlak veel oplevert. De belangrijkste conclusie uit de meta-analyse is dat er niet zoiets is als ‘one best way of social work’, want zowel bij preventieve als meer curatieve aanpakken maakt sociaal werk echt een verschil. Het SEOR constateert dat de brutobaten gemiddeld een factor 1,6 hoger liggen dan de kosten. Nu is dit een onderzoek maar zo zijn er velen, die allemaal aantonen dat investeren in Welzijn meer oplevert dan het kost. 

Kostenreductie en de maatschappelijke en economische opbrengst van sociaal werk zijn aantoonbaar ook op het preventieve vlak, zo blijkt uit het onderzoek, maar ook dat deze tot nu toe niet worden meegewogen. Daardoor worden investeringen in preventie via sociaal werk niet gezien als belangrijke bijdrage aan de oplossing maar vaak te veel als kostenpost. En blijven, onterecht, vooral curatieve maatregelen of directe hulpverlening als de belangrijkste waarde van sociaal werk staan. 

Van oudsher biedt sociaal werk inderdaad al resultaat in een curatieve rol, door het ondersteunen en helpen van degenen die door omstandigheden in een sociaal problematische situatie terechtkomen. Dit onderzoek bevestigt dat sociaal werk in preventieve zin een belangrijke toegevoegde waarde heeft, die op korte en (middel)lange termijn maatschappelijke meerwaarde heeft. Op korte termijn komt meerwaarde vooral tot stand via substitutie van zorggebruik, waardoor de druk op de arbeidsmarkt van zorgverleners kan verminderen. Op lange termijn komt de meerwaarde vooral tot stand via preventie van zorggebruik door het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van andere vormen van dure ondersteuning, denk bijvoorbeeld aan uitgaven in verband met criminaliteit, vroegtijdige schooluitval en non-participatie. Daarmee kan het een blijvend effect hebben om de druk op de brede arbeidsmarkt zorg en welzijn te dempen. 

  

Finale inzicht 

Welzijnsorganisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving door het verbeteren van de levenskwaliteit, het versterken van gemeenschappen en het bevorderen van economische groei. De voordelen van hun werk overstijgen de kosten, wat hen tot een waardevolle investering maakt voor zowel individuen als de maatschappij als geheel. Investeren in welzijnsorganisaties is niet alleen een morele verplichting, maar ook een economisch verstandige keuze. Gemeenten zullen zichzelf in de vingers snijden als ze daadwerkelijk gaan bezuinigen op Welzijn. 

In Hello's geven we dit een plek waardoor organisaties naar de opdrachtgever makkelijk hun effecten kunnen verantwoorden.

Vraag hier onze brochure aan