Wij houden je op de hoogte van nieuws rond Hello's, maar geven je ook updates over nieuws uit onze branche. Lees hier over demo's, events, ons nieuws en inspirerende blogs.
Door: Michel Veenstra
In eerdere artikelen (artikel 1 en artikel 2) heb ik geschreven over de toegevoegde waarde van Welzijnsorganisaties in gemeenten. Zij hebben meer dan elk ander beleidsterrein positieve impact op andere beleidsterreinen (onder andere Veiligheid, Zorg, huisvesting).
Het enige is: veel Welzijnsorganisaties zijn niet in staat goed hun toegevoegde waarde te tonen. Veelal blijft het bij iets wat in een opdracht staat en aantallen, maar niet de echte impact. En ja, dat is soms lastig maar men maakt het zich er ook wel makkelijk vanaf. Veelal wordt gezegd dat “het niet nodig is, want de gemeente vraagt er niet naar”, of: “het kost allemaal extra tijd”. Het getuigt van korte termijn visie of eigenlijk helemaal geen visie. Jammer, helemaal met 2026 in het vizier. Geloof me: ik hou van de Welzijnsorganisaties en wat ik schrijf is gebaseerd op eigen ervaringen, dus ik sta open voor positieve ervaringen op dit vlak.
Het professionaliseren van Welzijnsorganisaties is essentieel om hun doelmatigheid, effectiviteit en impact te vergroten. Professionaliteit binnen deze organisaties zorgt ervoor dat middelen optimaal worden gebruikt, medewerkers en vrijwilligers goed zijn opgeleid en programma's effectief worden uitgevoerd. Hier zijn enkele stappen en strategieën om welzijnsorganisaties te professionaliseren:
Hier ontbreekt het aan bij de meeste organisaties. Zelfs al denken ze het te hebben, dan is het mooi op papier maar daar blijft het dan ook bij.
Door onder andere dit toe te passen, kunnen welzijnsorganisaties hun professionaliteit verbeteren, wat zal leiden tot betere resultaten, grotere impact en verhoogd vertrouwen van de gemeenschap en belanghebbenden.
Op 10 oktober is onze relatiemiddag. Het belooft een inspirerende middag te worden. Wouter Hart, bekend van zijn boeken 'De oplossingenmachine', 'Anders vasthouden' en 'Verdraaide organisaties', is onze hoofdspreker. Wouter zal ingaan op het gedrag dat we uitlokken met onze verantwoording. Hij wil mensen prikkelen om beter stil te staan bij het goede verhaal en de plek die regels en resultaten daarin hebben.
Na een korte pauze zal Eva Bos, adviseur innovatie, kwaliteit en kinderarmoede bij Sociaal Werk Nederland, spreken. Eva neemt je mee in hoe jouw organisatie toegevoegde waarde en de impact van sociaal werk kan laten zien. Ze laat je zien hoe je prestaties concreet maakt, kan sturen op kwaliteitsverbeteringen en hoe je met opdrachtgevers inzicht geeft in de werkelijke impact van projecten en interventies.
Aansluitend zal Kübra Kasikci, adviseur innovatie en transformatie bij Kwadraad, ons meenemen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Kübra geeft voorbeelden van hoe je effectmetingen licht en klein kan maken en geeft hier na de relatiemiddag ook graag een vervolg aan.
Het leuke is dat we daarna met een Online Golden Buzzer Challenge beginnen, waar iedereen binnen Welzijn (gratis) aan mee mag doen. We willen dan organisaties helpen met praktische stappen om hun impact te laten tonen. Wees welkom.